Voyager 1’in 20 yıldır uyuyan motorları yeniden çalıştı

Voyager 1 Uzay Aracının Yeniden Aktif Hale Gelmesi Heyecan Verici Bir Gelişme!

NASA, güneş sistemimizin çok ötesinde yolculuğunu sürdüren ünlü uzay aracı Voyager 1’in itici motorlarını yeniden hayata döndürerek heyecan verici bir başarı elde etti. 1977 yılında fırlatılan ve şu anda Dünya’dan 24,4 milyar kilometre uzaklıkta bulunan Voyager 1, insan yapımı en uzak uzay aracı unvanını taşımaktadır.

Voyager 1, güneş sisteminin sınırlarını aşan ilk insan yapımı nesnelerden biri olma özelliği taşımaktadır. NASA mühendisleri, uzun bir aradan sonra itici motorları tekrar çalıştırarak, aracın yönünü ve antenini Dünya’ya göre doğru bir şekilde ayarlayabilmesini sağlamıştır.

Voyager 1’in birincil dönüş itici motorları, 2004 yılında güç kaybı nedeniyle devre dışı bırakılmış ve araç sadece yedek motorlarla yönlendirilmiştir. Ancak son yapılan çalışmalar sonucunda, yaklaşık 20 yıldır kullanılmayan ana motorlardan biri tekrar devreye alınmıştır.

Gelecek iki yıl boyunca Voyager 1’in rotasını koruyabilmesi için motorların performansı merak konusudur. Anten bakım çalışmaları öncesinde yapılan denemeler, mühendislerin uzay aracının yedek motorlarının yeterliliğinden emin olamaması üzerine gerçekleştirilmiştir.

Voyager 1’in bu beklenmedik “uyanışı”, NASA mühendislerinin kararlılığını ve uzay araştırmalarındaki dayanıklılığını bir kez daha ortaya koymaktadır. Uzay aracının kritik sistemlerinin performansı ve yeni verilerin önümüzdeki dönemlerde heyecanla beklenmektedir.

Related Posts

Spotify dinleme sayacını geri getiriyor

Spotify geçtiğimiz hafta tüm podcast’lerde dinlenme sayılarını herkese açık hale getireceğini duyurdu. Şirket bu hamleyi “yeni dinleyicileri cezbetme” amacıyla açıkladı. Ancak içerik üreticilerinin tepkisi gecikmedi. Eleştirilerin merkezinde, bu …

Gökyüzünün Fatihleri Droneler havada şarz oluyor

Rusya merkezli Global Energy Transmission (GET), drone teknolojisinde çığır açan bir yenilikle karşımıza çıktı. Şirketin geliştirdiği kablosuz şarj sistemi, drone’ların havadayken yalnızca 6 dakikada şarj edilmesini sağlayarak uçuş sürelerini …

Evren simülasyon mu? Kütleçekimiyle uzmanların açıklamaları

İngiltere’nin Portsmouth Üniversitesi’nde görev yapan fizikçi Dr. Melvin Vopson, evrenin bir bilgisayar simülasyonu olabileceği yönündeki tartışmaları yeniden alevlendiren bir çalışma yayımladı. AIP Advances dergisinde yer alan makalesinde Vopson …

Dünya merakla bekliyor: Sovyet uydusunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu

Kontrolden çıkan bir Sovyet uzay aracı Pazar sabahı Dünya’ya çarpmaya hazırlanıyor. Hangi ülkeler risk altında ve Türkiye bu listede yer alıyor mu diye merakla beklenirken uydunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu. İşte detaylar…

Sonsuz enerjiye dev adım! Tarihi füzyon başarısı

Fransa, nükleer füzyon teknolojisinde çığır açan bir başarıya imza attı. Fransız Alternatif Enerjiler ve Atom Enerjisi Komisyonu’nun (CEA) yönetimindeki WEST (Tungsten Environment in Steady-state Tokamak) reaktörü, 50 milyon derecelik süper sıcak …

Yeşil Bursa Rallisi 23-25 Mayıs’ta yapılacak

Bursa Otomobil Sporları Spor Kulübü (BOSSEK) tarafından düzenlenen ve Petrol Ofisi Maxima 2025 Türkiye Ralli Şampiyonası’nın üçüncü ayağı olan Atış Yapı Yeşil Bursa Rallisi, 23-25 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.