Uzaydaki gözümüz iki yaşında

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin Uzaya Açılan Gözü İMECE’nin 2. Yılını Kutladı

ANKARA (İGFA) – Türkiye’nin ilk yer gözlem uydusu İMECE, 15 Nisan 2023’te fırlatıldı ve şimdi ikinci yıl dönümünü kutluyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bu özel günü sosyal medya hesabından paylaştığı bir mesajla kutladı.

Kacır’ın gönderisine buradan ulaşabilirsiniz.

Bakan Kacır, İMECE’nin elektro-optik kamerası, uçuş bilgisayarı, elektrikli itki sistemi ve haberleşme alt sistemleri gibi kritik bileşenlerinin tamamen milli imkanlarla üretildiğini vurgulayarak uydunun yüzde 90 yerlilik oranına sahip olduğunu belirtti. Bu başarı, İMECE-2 ve İMECE-3 gibi takım uydu projelerinin temelini oluşturuyor. Kacır, “Ülkemizde gerçekleştirdiğimiz uydu teknolojisi yatırımları sayesinde kendi haberleşme ve görüntüleme uydularını geliştirebilen, test edebilen, üretebilen bir seviyeye ulaştık. Milli Uzay Programı hedeflerimiz doğrultusunda Türkiye’yi uzay alanında lider konuma taşıyacağız” dedi.

Related Posts

Yıldızlar iki kez patlayabiliyor: Kozmolojide büyük keşif

Evrenin en etkileyici olaylarından biri olan süpernova patlamaları, yıldızların yaşamlarının sonundaki dev patlamalar olarak biliniyor. Fakat bilim insanlarının son araştırması, bazı yıldızların bir değil, iki kez patlayabildiğini ve bu patlamanın görsel kanıtlarını ortaya koydu.

Sadece 1 litreyle 700 kat güç: Yeni motor teknolojisi elektrikli araçlara rakip oluyor!

İngiltere’den gelen sıvı nitrojenle çalışan motor teknolojisi, otomotiv endüstrisinde dengeleri değiştirmeye hazırlanıyor.

Merkür’ün yüzeyi kağıt gibi buruşuyor

Merkür’ün kabuğu çatlaklar ve yükselen uçurumlarla kaplı. Ancak son araştırmalar, bunun sadece eski zamanlardaki soğumadan kaynaklanmadığını gösteriyor.

HIV/AIDS’e karşı tıpta dev ilerleme: ABD koruyucu aşıyı onayladı!

HIV virüsüne karşı koruyucu olarak geliştirilen Lenacapavir iğnesinin kullanımı ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylandı.

Sonsuzluğun anahtarı bu canlıda saklı

İnsan bedeninin kaybettiği bir uzvu yeniden oluşturabilmesi, artık bilim kurgu senaryosu olmaktan çıkmak üzere. Bilim insanları, doğuştan rejenerasyon (yenilenme) yeteneğine sahip olan Meksika semenderi axolotlun bu olağanüstü kabiliyetinin ardındaki biyolojik mekanizmayı çözmeye bir adım daha yaklaştı.

Adobe’un yapay zeka aracı Firefly artık iOS ve Android cihazlarda

Firefly için mobil uygulama yayınlandı. Hem iOS hem de Android kullanıcıları için sunulan mobil uygulama, metin yazarak görsel ve video oluşturmayı pratik hale getiriyor.