Tuvalete gittiğinizde ortaya çıkan 2 hayati işaret

Kolanjiyokarsinom: Tuvalette Fark Edilen İki Küçük Değişiklikle Belirti Veren Tehlikeli Kanser Türü

Her yıl binlerce kişiyi etkileyen fakat son derece tehlikeli bir kanser türü olan kolanjiyokarsinom, sadece tuvalette fark edilebilecek iki küçük değişiklikle kendini belli ediyor. Bu belirtiler; koyu renkli idrar ve soluk, macun kıvamında dışkı.

Kolanjiyokarsinom, tıbbi adıyla safra kanalı kanseri, karaciğeri, safra kesesini ve bağırsakları birbirine bağlayan safra yollarında oluşan bir kanser türüdür. Genellikle belirtileri geç fark edildiği için hastalığın teşhis edilmesi zor olabilir, bu da hayatta kalma oranlarını düşürmektedir. İstatistiklere göre, teşhis konulan her 20 hastadan sadece biri beş yıl hayatta kalabilmektedir.

İlk Uyarı Tuvalette Başlıyor

Uzmanlara göre, hastalık genellikle karaciğerin yoğun stres altında olduğu durumlarda ortaya çıkan sarılık ile ilişkilendirilmektedir. Tuvalette fark edilen koyu idrar ve açık renkli dışkı, bu durumun en erken işaretleri arasında yer almaktadır. Sarılığın diğer belirtileri ise göz aklarında sararma, kaşıntılı cilt ve cilt renginde sararma olarak öne çıkmaktadır.

Diğer Belirtiler De Göz Ardı Edilmemeli

Hastalık ilerledikçe, şu semptomlar da görülebilmektedir:

  • Sebepsiz kilo kaybı
  • Karında, özellikle sağ üst kadranda rahatsızlık veya ağrı
  • İştahsızlık, halsizlik ve grip benzeri belirtiler
  • Yüksek ateş ve sürekli yorgunluk

Uzmanlar, bu belirtilerin başka hastalıklarla da ilişkili olabileceğini vurgulasa da, herhangi bir şüphe durumunda vakit kaybetmeden aile hekimine başvurulması gerektiğini söylemektedir.

Alkolle Bağlantısı Belirsiz

Yardım kuruluşları, safra kanalı kanserine neyin sebep olduğunun kesin olarak bilinmediğini ancak alkolün doğrudan bir etkisi olduğuna dair güçlü bir kanıt bulunmadığını belirtmektedir. Uzmanlar, “Karaciğerle ilgili tüm kanserlerin alkolle ilişkili olduğu düşüncesi yaygın ama yanıltıcıdır” demektedir.

Related Posts

Sessiz tehlike: Kalbiniz hiç uyarı vermeden durabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Özveren, ani kalp ölümünün her yaşta meydana gelebileceğine dikkat çekti. Hiçbir belirti vermeyebilen bu duruma karşı koroner tomografik anjiyografi öneriliyor.

Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?

Yaygın kanının aksine çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemeye gerek yok. Peki çocuklarla cinsellik hakkında nasıl konuşmak gerekiyor?

Koronavirüsle Kalp Krizi Oranları Patladı!

Koronavirüs salgınıyla birlikte kalp krizlerinde patlama yaşanıyor. 25-44 yaş arasında kalp krizi geçiren kişi sayısı çığ gibi büyüyor. Peki neden? 

Uykunun gizli düşmanı belli oldu

Uyumadan önce ekran kullanımını sınırlamak, uyku kalitesini artırıyor. Dr. Tarık Mecit, ekran ışığının beyin üzerinde uyarıcı etkiler yarattığını ve bu durumun uykuya geçişi zorlaştırdığını belirterek, ideal alışkanlıklar hakkında uyarılarda bulundu.

Deprem gecelerinde araçta uyuyanlar dikkat! Hayati tehlike taşıyor

İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok vatandaş, artçı sarsıntı korkusuyla geceyi dışarıda geçirmeyi tercih etti. Evlerine girmeye çekinen birçok kişi, araçlarında konakladı. Güvenli Sürüş Uzmanı Erhan Arıkan, bu tercih sırasında yapılan hayati bir hataya dikkat çekiyor.

Pirinç tüketiminde tehlike: Arsenik seviyeleri yükseliyor!

Dünyadaki milyarlarca insan için temel bir besin kaynağı olan pirinç hakkında yapılan yeni bir çalışma, iklim değişikliğinin bu tahıl içindeki arsenik seviyelerini artırabileceğini öne sürüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir