TÜİK personel kaybından şikayetçi: Nitelikli çalışanlar özel sektöre gidiyor

TÜİK’in 2024 Faaliyet Raporu’nda, “kurumsal kabiliyet ve kapasitenin değerlendirilmesi” bölümünde, kurumun görev ve yetkileri doğrultusunda yürüttüğü çalışmaların etkinliğini, kalitesini ve kapasitesini doğrudan etkileyen kurumsal ya da bölgesel kaynaklı “üstünlükler ve zayıflıklara” yer verildi. “Zayıflıklar” sıralanırken, personel konusunda da değerlendirmeler yapıldı.

YETİŞEN AYRILIYOR

Kurumdaki “zayıflıklar” şöyle sıralandı:

* Nitelikli personelin istihdamı konusunda özel sektör ile rekabet edilememesi.

* Kurum çalışmaları hakkında dezenformasyonun yaygın olması.

* Bilişim teknolojileri ve uygulamaları konusunda yeterli sayıda yetkin personele sahip olmaması,

* İdari kayıt kullanımı sürecinde kamu kurum ve kuruluşlarında istatistiki veriyi işleyecek personeller ile iletişim sorunlarının yaşanması.

* Kurumda görev yapan personelin yetiştirildikten sonra çeşitli nedenlerle kurumdan ayrılması.

EN ÖNEMLİ NOKTA

Raporda, “üstünlükler” ve “zayıflıklar” başlıkları altında listelenen değerlendirmeler göz önüne alındığında en önemli noktalardan birinin personel istihdamının iyileştirilmesi olduğunun söylenebileceği belirtildi.

YETİŞMİŞ PERSONEL KAYBI

Raporda, şöyle denildi:

“Sürdürülebilir bir yapının oluşturulması ve sürekli değişen bilişim teknolojisine yetişebilmek için personel yedekleme politikasının belirlenerek yetişmiş veya yetiştirilmek üzere personel teminine, gerekli oryantasyon ve eğitim programlarına ihtiyaç duyulduğu söylenebilir. Birim görev ve sorumlulukları alanındaki konuların, personel tarafından çok benimsenmesi ve hevesle çalışılması olumlu bir durum oluştururken aynı zamanda bu alanlarda özel sektördeki çalışanlara sağlanan imkânlarla kamuda rekabet edilemediği için yetişmiş personel kaybının devam etmesi ihtimali yüksek görülmektedir.”

Yapılması planlanan yeni çalışmaların nitelikli teknik personel ve güçlü bir teknik altyapı da gerektirdiğine işaret edilen raporda, “Kendi çalışmalarımızın yanı sıra dış paydaşlara teknik desteğin verilebilmesi için yetkin personel sayısının artırılması, özellikle gelecekte artacak iş yükü dikkate alındığında ihmal edilmemesi gereken bir konudur” denildi.

YETENEKLİ ÇALIŞANLAR ELDE TUTULMALI

Raporda, yapay zeka ve büyük veri konularında uzmanlaşmış personelin kuruma kazandırılması, mevcut personelin bu alanlarda yetkinlik kazanması ve yetenekli çalışanların elde tutulması için önlemler alınması gerektiği vurgulandı. Hem ilgili alanlarda yurtiçi ve yurtdışı eğitimlerle yetkin insan kaynağı yetiştirilmesi hem de nitelikli personel sayısının arttırılmasının son derece önem taşıdığı kaydedildi.

Related Posts

Borsa İstanbul güne durgun başladı: Manipülasyon soruşturmasında gözaltı dalgası!

Borsa İstanbul güne sakin başladı, piyasalarda temkinli hava sürüyor. Öte yandan manipülasyon iddialarına yönelik başlatılan soruşturma dikkat çekti. Savcılık, organize işlemlerle ilgili harekete geçti.

50 milyon dolar yatırım

Türkiye’de yem sektöründeki faaliyetleri ile bilinen Ofis Yem, Adana fabrikasında saatte 80 ton üretim kapasitesiyle birlikte Türkiye ve Ortadoğu’da yüksek üretim kapasitesine sahip.

Baykar ve LEONARDO arasında dev ortaklık! İmzalar atıldı

Küresel SİHA pazarının lider firması Baykar ile dünyanın en büyük savunma şirketlerinden Leonardo arasında Mart ayında imzalanan stratejik iş birliği anlaşması, bugün Roma’da düzenlenen Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen törenle teati edildi.

S&P Global’den kritik açıklama: Bankaların performansı Merkez Bankası’nın atacağı adımlara bağlı

S&P Global Ratings Finansal Kurumlar Direktör Yardımcısı Anais Ozyavuz, Merkez Bankası’nın atacağı adımlara göre bankaların performansının belli olacağını açıkladı.

Beton kartellerine rekor ceza

Rekabet Kurulu, Keşan’da hazır beton sektöründe faaliyet gösteren üç şirkete, birlikte fiyat belirleyip müşteri paylaştıkları gerekçesiyle 10,2 milyon lira idari para cezası kesti. Şirketler uzlaşma yoluna giderek cezayı yüzde 25 indirimle kabul etti.

Küresel piyasalarda ticaret rüzgârı: İyimserlik artıyor, gözler ABD-Çin görüşmelerinde

ABD’nin korumacı ticaret adımlarıyla başlayan belirsizlik süreci, tarifelere ilişkin müzakere umutlarıyla yerini temkinli iyimserliğe bırakıyor. Çin ile müzakerelere dair karışık mesajlar ve Avrupa ile sürdürülen pozitif görüşmeler piyasaları yukarı taşırken, yatırımcılar ABD’den gelecek istihdam ve büyüme verilerine odaklandı. Avrupa’da risk iştahı artarken, altın ve petrol düşüşte; Erdoğan ise bugün İtalya’ya gidiyor.