Sofrada açlık var

Türkiye’de Gıda Enflasyonu Artarak Devam Ediyor

Ekonomik krizin etkilerinin derinleştiği Türkiye’de gıda enflasyonu endişe verici seviyelere yükselmeye devam ediyor. Türkİş’in şubat ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması tutarı bir önceki aya göre yüzde 5.39 artış gösterdi. Şubat ayında gıda enflasyonunun yıllık olarak yüzde 43.47 olduğu belirlendi.

Araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) asgari ücreti aşarak 23 bin 323 TL’ye yükseldi. Diğer zorunlu harcamaları da içeren yoksulluk sınırı ise 75 bin 973 TL’ye ulaştı. Artan fiyatlar, vatandaşların gıdaya erişimini zorlaştırırken, taklit ve pestisit gibi zararlı maddeler içeren ürünler de sağlığı tehdit etmeye devam ediyor.

‘Balık Kafası Satılıyor’

Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, Türkiye’nin The Economist tarafından hazırlanan Küresel Gıda Güvenliği Endeksi 2022 Raporu’nda 113 ülke arasında 49. sırada yer aldığını belirtti. Toprak, ülkemizin gıda ürünlerine erişilebilirlik sıralamasında geriye düştüğünü ve yoksullaşan vatandaşların ucuz gıdalara yöneldiğini vurguladı.

‘Sağlıklı Gıda İnsan Hakkıdır’

Toprak, ucuz gıdalara olan talebin taklit ve tağşişin artmasına neden olduğunu belirterek, tarım ürünlerindeki sahteciliğin ve gıda zehirlenmelerinin arttığını söyledi. Sağlıklı ve yeterli beslenmenin insan hakkı olduğunu vurgulayan Toprak, tarım ve gıda alanında kamucu, gıda egemenliğine dayalı bir sistem kurulması gerektiğini savundu. Gıda enflasyonunun kontrol altına alınması ve vatandaşların alım gücünün artırılması çağrısında bulundu.

Related Posts

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı (9 Temmuz 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 1,51 azalışla 11.763,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında ise yüzde 0,15 artarak 11.781,00 oldu. Ağustos vadeli endeks kontratı, bugün açılış …

İşlenmiş altın ithalatına yeni kurallar geldi

Hükümet, işlenmiş altın ve diğer kıymetli madenlerin ithalatında ödeme şekillerine sınırlama getirdi. 2026 sonuna kadar işlenmiş altın sadece belirli yöntemlerle yurda girebilecek. Bu uygulamada ise amaç ülkeden döviz çıkışını kontrol altına almak.

Meksika otomotiv sanayisinde canlanma

Meksika’nın otomobil üretimi, 2025 Haziran ayında yıllık bazda yüzde 4.9 artışla 361 bin 47 adede yükseldi. Mayıs ayında yaşanan yüzde 2’lik düşüşün ardından gelen bu yükseliş, ABD ticaret politikalarındaki belirsizliğe rağmen sektörün …

KOBİ’lere “Nefes” aldıracak haber! Kredi desteği geliyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Nefes Kredisi hakkında konuştu. “BAŞVURULAR 8-9 TEMMUZ’DA BAŞLIYOR” Hisarcıklıoğlu, konuya ilişkin açıklamasında, ülke ekonomisinin can damarı KOBİ’lere destek olmak için …

Kredi kartı ile altın alanlar dikkat: Fark edilirse ceza yağdırılacak

Kredi kartı kullanarak altın alım-satımı sonrasında nakde çevirme işlemi yasaklandı. Tespit edildiğinde ağır cezalar uygulanacak. Kuyumcular üzerinden altın alarak nakde çeviren ardından bu borcu ödemeyerek takibe düşen kullanıcılar ise bankaların …

Yapay zeka insanları hızla işsiz bırakıyor

Microsoft, dünya çapında iş gücünün %4’üne denk gelen 9.000’den fazla çalışanı işten çıkaracak. Haziran 2024 itibarıyla dünya çapında yaklaşık 228.000 çalışanı olan yazılım şirketi, Mayıs ayında yaklaşık 6.000 çalışanı etkileyen işten çıkarmalar …