Şans eseri keşfedildi; şeklini hiç kaybetmeyen sıvı üretildi

Su ve Zeytinyağı: Farklılık ve Emülsifikasyonun Sırrı

Su ve zeytinyağı gibi maddeler birbiriyle karışmaz. Su moleküllerinin negatif ve pozitif yüklü uçları arasındaki farklılık sayesinde moleküller bir araya gelirken, yağ moleküllerinin eşit yüklü iki ucuna sahip olması nedeniyle suyla karışmazlar. Bu durumda, yağ suyun üst kısmına çıkar.

Emülsifikasyon: Yağ ve Suyun Muhteşem Karışımı

Yüzey gerilimini azaltan maddeler eklenerek, su ve yağ geçici olarak karışabilir. Massachusetts Amherst Üniversitesi’nden Thomas Russell’ın belirttiğine göre, yağ, su ve baharatların geçici karışımıyla İtalyan salatası sosunu hayal edin. Bu örnekte, baharatlar sayesinde yağ ve su emülsifiye olur.

Doktora öğrencisi Anthony Raykh, normalde karışmayan maddeler üzerinde çalışırken manyetize nikel parçacıklarını kullandı ve sıvıyı çalkaladığında şaşırtıcı bir vazo şekli elde etti. Bu keşif, bilim insanlarının dikkatini çekti ve Nature Physics’te yayınlandı.

Manyetik nikel parçacıklarının gücü, yağ ve su arasındaki sınırın bükülmesine yol açtı. Yazarlardan David Hoagland, parçacıkların manyetizasyonunun emülsifikasyon sürecini etkilediğini belirtti. Bu keşif, yumuşak madde fiziği alanında büyük potansiyellere sahip olabilir.

Related Posts

Yıldızlar iki kez patlayabiliyor: Kozmolojide büyük keşif

Evrenin en etkileyici olaylarından biri olan süpernova patlamaları, yıldızların yaşamlarının sonundaki dev patlamalar olarak biliniyor. Fakat bilim insanlarının son araştırması, bazı yıldızların bir değil, iki kez patlayabildiğini ve bu patlamanın görsel kanıtlarını ortaya koydu.

Sadece 1 litreyle 700 kat güç: Yeni motor teknolojisi elektrikli araçlara rakip oluyor!

İngiltere’den gelen sıvı nitrojenle çalışan motor teknolojisi, otomotiv endüstrisinde dengeleri değiştirmeye hazırlanıyor.

Merkür’ün yüzeyi kağıt gibi buruşuyor

Merkür’ün kabuğu çatlaklar ve yükselen uçurumlarla kaplı. Ancak son araştırmalar, bunun sadece eski zamanlardaki soğumadan kaynaklanmadığını gösteriyor.

HIV/AIDS’e karşı tıpta dev ilerleme: ABD koruyucu aşıyı onayladı!

HIV virüsüne karşı koruyucu olarak geliştirilen Lenacapavir iğnesinin kullanımı ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylandı.

Sonsuzluğun anahtarı bu canlıda saklı

İnsan bedeninin kaybettiği bir uzvu yeniden oluşturabilmesi, artık bilim kurgu senaryosu olmaktan çıkmak üzere. Bilim insanları, doğuştan rejenerasyon (yenilenme) yeteneğine sahip olan Meksika semenderi axolotlun bu olağanüstü kabiliyetinin ardındaki biyolojik mekanizmayı çözmeye bir adım daha yaklaştı.

Adobe’un yapay zeka aracı Firefly artık iOS ve Android cihazlarda

Firefly için mobil uygulama yayınlandı. Hem iOS hem de Android kullanıcıları için sunulan mobil uygulama, metin yazarak görsel ve video oluşturmayı pratik hale getiriyor.