Uzman isim vatandaşları uyardı: ‘Karpuz zehirlenmesine karşı tedbirinizi alın’

Karpuz Tüketirken Dikkat Edilmesi Gereken Hijyen Kuralları

Yaz sıcaklarında buz gibi bir dilim karpuza kim hayır diyebilir? Dikkat edilmezse bu ferahlatıcı lezzet, masum bir keyiften ciddi bir sağlık tehdidine dönüşebilir. Karpuz tüketimindeki gizli tehlikeye dikkat çeken Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, karpuzun kesildikten sonra en fazla 2 saat içinde tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

Kabuğundaki Bakteriler İç Kısma Geçebilir

Prof. Dr. Göral, karpuzun toprağa temas eden bir meyve olduğuna dikkat çekerek, karpuzun taşıma sürecinde bakterilere maruz kalabileceğini söylüyor. Kabuğunun yıkanmadan kesilmesi durumunda, kabuktaki bakterilerin karpuzun iç kısmına bulaşarak gıda zehirlenmesine neden olabileceğini vurguluyor.

Belirtiler Birkaç Saat İçinde Ortaya Çıkabilir

Prof. Dr. Göral, karpuz kaynaklı zehirlenmelerde bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtilerin birkaç saat içinde ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklığı zayıf bireylerin dikkatli olması gerektiğini ifade ediyor.

Piknikte Kesilen Karpuz 1 Saatte Tüketilmeli

Prof. Dr. Göral, piknik sofralarında kesilen karpuzun en fazla 1 saat içinde tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Ayrıca, karpuz tüketirken temel hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini, özellikle karpuz kabuğunun yıkanması, ellerin yıkanması, bıçak ve kesme tahtasının temiz olması gerektiğini belirtiyor.

“Karpuzdan Korkmayın, Ama Kurallara Uyun”

Prof. Dr. Göral, karpuzun sağlık için faydalı bir meyve olduğunu vurgulayarak, ancak hijyen kurallarına dikkat edilmediğinde zehirlenmelere neden olabileceğini belirtiyor. Karpuzdan korkulmaması, ancak hijyen kurallarına uyulması gerektiğini söylüyor.

Related Posts

Aşırı sıcaklarda kalp krizi riski artıyor

Prof. Dr. Emre Durakoğlugil, yaz aylarında artan sıcaklıkların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Durakoğlugil, sıcak havaların kalbin iş yükünü önemli ölçüde artırdığına vurgu yaparak, “Bu durum kalp krizlerini tetikliyor, özellikle risk grubundaki kişiler için tehlike çanları çalıyor” dedi.

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

Kene kabusu geri döndü: Çin menşeli yeni tür bulundu!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene vakalarında endişe verici artış yaşanıyor. Çin menşeli yeni bir türün Türkiye’de tespit edilmesi ve bazı illerde can kayıplarının yaşanması, uzmanları alarma geçirdi. Özellikle ter ve idrar kokusunun keneleri çektiği uyarısı dikkat çekti.

İdrar kaçırma hakkında merak edilenler: Nedenleri, türleri, tedavisi

Kadınlarda idrar kaçırmanın yaş ve doğumla arttığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Murat Ekin, yüzde 90’ı aşan başarı oranına sahip modern cerrahi yöntemlerle bu sorunun kalıcı olarak aşılabildiğini söyledi. Prof. Dr. Ekin “Kadınlar çoğu zaman bu sorunu utanarak gizliyor ya da yaşlılığın doğal sonucu olarak görüp kabulleniyor. Oysa erken müdahale ile yaşam kalitesini ciddi şekilde artırmak mümkün” dedi.

Kurban Bayramı Sofralarından Sebzeyi Eksik Etmeyin

Kurban Bayramı sofralarından sebzeyi de eksik etmeyin! Et ağırlıklı beslenmenin zararlı olabileceğini belirten uzmanlar uyardı. 

Dikkat Dağınıklığı Testi

Dikkat dağınıklığı testi, DEHB hakkında ebeveynlerin bilmesi gereken önemli bilgiler sunuyor ve yeni bir dönemi başlatıyor.