İSG uzmanı uyardı: Herkesin deprem çantası hazır olmalı!

İSTANBUL (İGFA) – İş yerlerinde deprem tatbikatlarının uygulanması ve çalışanların güvenliğinin sağlanması konusunu değerlendiren uzmanlar, sık sık yapılan tatbikatların, tespit edilen eksiklikler üzerinden yapılan değerlendirmeler sayesinde iyileştirmeler yapılmasını mümkün kıldığını söylüyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümünden Arş. Gör. Dr. Tuğçe Oral, iş yerlerinde deprem tatbikatlarının uygulanması ve çalışanların güvenliğinin sağlanması hususunda önemli açıklamalarda bulundu.

Dr. Oral, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun ‘İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik’ ile tüm işyerlerinde işin faaliyet tanımı, konumu ve kontrol edilemeyecek durumlar gibi faktörleri dikkate alarak acil durumlar hakkında hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladığını kaydederek, İSG açısından tanımlanan tüm acil durumlar için haberli ve habersiz olmak üzere yılda en az iki defa tatbikat yapılması gerektiğini söyledi.

Tatbikatların düzenli yapılması acil durumların olumsuz sonuçlarını yok etmeye fayda sağlayacağını belirten Dr. Oral, deprem anında yaşanabilecek panik ve kaosun önlenmesi için tatbikatlar önemli olduğuna dikkati çekti.

Deprem anında yaşanabilecek panik ve kaosun önlenmesi için tatbikatların önemine değinen Oral, “İkaz ve uyarı işaretlerine karşı kazanılan aşinalık sayesinde çalışanlar, panik yapmadan nasıl hareket edeceklerini öğreniyor. Böylece, kriz anında sorumlu kişilere hızlıca bilgi aktarabiliyor ve olayların kontrol altına alınmasına yardımcı oluyorlar.” diye konuştu.

İş yerlerinde deprem tatbikatlarının yasal bir zorunluluk gereği yapılmasının önemine işaret eden Dr. Tuğçe Oral, bu konuda ‘Çök-kapan-tutun’ eylemleri herkes tarafından doğru uygulanması gerektiğini kaydetti. Oral, “Yapılan deprem tatbikatında, ‘çök-kapan-tutun’ eylemlerinin herkes tarafından doğru uygulanıp uygulanmadığı gözlemlenerek notlar alınmalıdır. Yangın tatbikatında ise, çalışanlar arasından seçilen ve eğitilen acil durum ekibinin müdahale süreci ile diğer çalışanların acil çıkış yollarını kullanma performansı değerlendirilerek bir rapor hazırlanmalıdır. Elde edilen sonuçlara göre, çalışanlara tekrar bilgiler aktarılmalı ve tatbikat yeniden uygulanmalıdır.” dedi.

ÇALIŞANLAR ‘TEMEL İSG EĞİTİMİ’ ALMAK ZORUNDA!

Çalışanların, işe başladıkları anda zorunlu olarak ‘Temel İSG Eğitimi’ almak durumunda olduğunu dile getiren Dr. Tuğçe Oral, “Bu eğitimde, acil durumlar ve ilk yardım konularında temel bilgiler teorik olarak aktarılırken; işyerindeki acil durum ekiplerinin iletişim bilgileri ve sertifikalı ilk yardım personeli bilgileri de paylaşılmaktadır. Ayrıca, bu bilgilerin işyeri içerisinde hangi ilan ve duyuru panolarında yer aldığı belirtilmektedir. Böylece çalışanlara, teorik anlamda farkındalık kazandırılmış olur.” diye konuştu.

HERKESİN DEPREM ÇANTASI HAZIRDA BULUNMALI!

“Deprem, hepimizin bildiği gibi, kontrolümüz dışında gelişen acil bir afettir. Bu nedenle, işyerinde yapılan tatbikatlar sayesinde doğru hareket ve davranış farkındalığı sağlanırken, öngörülemeyen olumsuz durumlarda güvenli bir alanda sağlıklı kalabilmek için ihtiyaçlarımızın karşılanması büyük önem taşır.” diyen Dr. Oral, “Herkesin acil durumlarda kullanmak üzere mutlaka bir deprem çantası hazırda bulundurması gerekmektedir.” dedi.

Deprem sonrasında, tüm çalışanların güvenli alan olarak belirlenen toplanma alanında yoklama listesi ile takip edilmesi gerektiğine işaret eden Dr. Tuğçe Oral, “Öncelikle, toplanan kişiler arasında sağlık ve durum tespiti yapıldıktan sonra ilgili birimlerle görüşülmelidir. Yaşanan deprem öncü bir deprem olabilir; ancak, ikincil olan S dalgasının yıkıcı etkisi nedeniyle mutlaka bir süre güvenli alanda beklenmelidir. Terk edilen yapı veya binada fiziki durum tam olarak kontrol edilmeden kesinlikle hemen içeri giriş yapılmamalıdır.” diye konuştu.

Related Posts

THY ve Rolls-Royce’tan iş birliği

Uçak bakım ve onarım sektörünün öncü şirketlerinden Türk Hava Yolları (THY) Teknik AŞ, önde gelen uçak motoru üreticisi Rolls-Royce’un en büyük motor bakım merkezlerinden birini İstanbul Havalimanı’na kurmak için anlaşma imzaladı.

Finlandiya’da savaş uçağı yere çakıldı! Pilotun o hamlesi hayatını kurtardı

Finlandiya Hava Kuvvetlerine ait bir savaş uçağı, Rovaniemi kentindeki askeri bir alana düştü, öncesinde pilot kendini güvenli şekilde fırlattı. Finlandiya’nın YLE ajansının haberine göre, Finlandiya Hava Kuvvetlerinin sosyal medya platformu X’teki …

Pakistan Hint Maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı

Pakistan Yeni Delhi hükümetinin saldırılarını protesto etti. Hindistan’ın ‘Pakistan’ın egemenliğini açık bir şekilde ihlal ettiği’ vurgulanarak bölgesel barışı ve istikrarı tehdit ettiği için uyarıldığı açıklandı. PAKİSTAN HİNT MASLAHATGÜZARINI …

Saraçhane eylemleri için 45 gün sonra iddianame: Gençlere hapis isteniyor!

İstanbul’da İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması sonrası Saraçhane’deki protestolarda gözaltına alınıp tutuklanan gençlerden tutuklu 14 ve tutuksuz 2 kişinin “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla hapsi isteniyor.

İBB soruşturmasında Murat Gülibrahimoğlu’nun mal varlığına el konuldu

İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında firari şüpheli konumunda yer alan Murat Gülibrahimoğlu’nun mal varlığına el konuldu.

Eşi Merve’nin Icardi’ye yazdığı mesajı görünce Fenerbahçeli Kadir evi terk etti

Televizyon programına katılan evli bir çiftin arasına tuttukları futbol kulüpleri girdi.